Nu o carte, dar o frază pofticioasă despre alcool
Etilismul diluvian e riguros opus anacreontismului. Alcoolul nu e, în cazul acesta, atât graţie, cât pedeapsă. Luând forma vasului uman în care e turnat, îl distruge lent, eliberând inefabilul conţinut sufletesc. Alcoolul oferă, într-adevăr, şansa eliberării metafizice – dar cu preţul distrugerii fizice a subiectului. Nu-i de mirare, aşadar, că soluţia etilismului suicidar era răspândită în tot blocul comunist – rememorând anii de juneţe literară, Matei Călinescu observă undeva în "Amintirile în dialog": „alcoolismul era o lentă sinucidere fizică. Nichita din ultimii lui ani de viaţă – între noi intervenise o anumită răceală de prin 1970, aşa că l-am văzut rar înainte de a pleca definitiv – era un om grav bolnav, pe care noii lui prieteni de beţie, unii dintre ei scriitori-funcţionari de partid dominaţi ei înşişi de instinctul morţii, nu l-au protejat. Grigore Hagiu se alcooliza şi el sinucigaş, cu bani luaţi pe poemele în care celebra partidul cu ocazia aproape oricărei sărbători oficiale, deşi el continua să scrie paralel poeme de altă factură, cu un suflu tragic şi, adesea, cu tăişuri critice ascunse.” E poate necesar să fie spus în treacăt că, pentru scriitori citaţi de Matei Călinescu, şi de altfel pentru majoritatea scriitorilor români postbelici, lichidul libertăţii şi al morţii era vodca, alcool exotic în interbelic, importat la noi odată cu ideologia venită pe tancuri. Un cercetător interesat de istoria culturală autohtonă a alcoolului şi, în speţă, a vodcii, venind cumva în siajul studiilor lui Andrei Oişteanu privind Scriitorii români şi narcoticele (a se vedea arhiva revistei 22 din 2008, începând cu numărul 947), ar putea realiza un profitabil exerciţiu de comparatism între, pe de o parte, scriitorimea rusă interbelică, pentru care consumul autodistructiv de vodcă era pandemic, după cum reiese din teribilele memorii ale soţiei genialului Osip Mandelştam, Nadejda, ea însăşi revelată drept scriitoare de anvergură de această tardivă mie de pagini de rememorări ale infernului sovietic; şi, pe de altă parte, scriitorimea română postbelică, cuprinsă şi ea aproape inexplicabil de brusc de aceeaşi pandemie, descoperind cu instantaneu şi thanatic deliciu lichidul transparent care, mai ales în combinaţie cu şampania (în spaţiul nostru, Nichita Stănescu introduce această reţetă rusească), te transportă cu quasi-infailibilă eficacitate într-o lume în care eşti fie Mîşkin, fie Stavroghin.
11 Comentarii:
Nu stiam ca a fost o adevarata pandemie, mai aflasem cite ceva despre vodca din interviuri cu Nora Iuga (mi-a ramas in minte o imagine cu Virgil Mazilescu scotind, éternellement, o sticla de vodca din servieta).
As vrea sa citesc studiul comparativ pe care-l propui tu : )(din cel al lui Andrei Oisteanu, cel mai tare m-a impresionat cazul lui Barbu : )
PS - un comentariu de-al tau mi-a facut o pofta imensa de W. Gaddis, postarea asta - de vodca. Sint convins ca si W. Gaddis poate sa dea ebrietati intense, dar mi-e teama sa nu-l stric daca-l amestec cu vodca (sau o fi ca reteta sampanie + vodca?). Asa ca, mai intii, o sa citesc Gaddis si-o sa beau sirop de porumbele : )
Pandemie în toată regula, ar fi fost mană cerească pentru Streinu Cercel pe vremea aia, ar fi fost în stare să fabrice vaccinul anti-vodcă şi să-i înţepe preventiv pe toţi românii!
Cât priveşte poftele, eu de o vreme nu mai servesc cocteil de literatură cu alcool. Nu mai diluez, adică, literatura, o iau aşa, pură. Abia când creierul se încinge iau pe post de cooler 200 de ml de sirop de porumbele.
Însă asta e valabil pentru creier cu tendinţe de supraîncălzire, ca al meu. Cum în Canada natura e în sine mai cool, poate că merge şi cu un strop de vodcă... :)
radu,nu te vaccina.pe bune! si mai bine ai posta din apolog ca sa cunoasca si stimatii cititori miraculoasele licori pandemice in profunzime. te pup
Ana, ştii cum zice înţelepciunea populară: nu vorbi de funie în casa spânzuratului şi de alcooluri într-o casă AlAnon! :)
Altfel, vaccinat sau nu, eu rămân la părerea mea că poeţii bistriţeni sunt fenomenali. Dar şi noumenali. Şi că patru dintre ei merită o îmbrăţişare AlAnon. Nu crezi?
care patru? malaicu, coman, partene, ana dragu, o. nimigean, ioan pintea, george cosbuc etc. gata, m-ai convins, maine imi fac vaccinul anti-antialcoolism.
Patru, monşer, cum spuneam: Mălaicu-Coman-Partene-Anadragu (poetul-tetradă, avatarul de Bistriţa al lui Pessoa) plus Nimigean plus Pintea plus Coşbuc egal patru. Elementar, dragă Musulko, elementar! :)
asadar vom citi mai multe despre "lichidul libertatii si al mortii"? ce frumos spus. pe cand, ca m-ai facut curioasa? aaaa, si schimb tuica de pruna a-ntaia, facuta genial de unchiul grig in cazanul proprietate personala, cu sirop de porumbele. rog seriozitate.
E, deocamdată n-am scris nici o literă din eventualul tratat de etilosofie alpicată, mă dădeam şi eu în bărci :) Însă în ce priveşte siropul de porumbele sunt cât se poate de temeinic şi de serios - sursa personală e soacră-mea, un avatar al dumneaei comisoaia Ilisafta de Ardeal, doctoră angelică în domeniile siropologiei & compotismului. Garantat 100 %. :)
data viitoare la sibiu, atunci.
Am pus deja deoparte marfa! :)
Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, Toate mulțumită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să vindeci vreo boală.
*Dacă vrei noroc în viața ta.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
: e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
Whatsapp: +2348032246310
Trimiteți un comentariu