Kiran Desai, Zarvă în livada de guave
Se pare că există destulă lume preocupată de urcatul în copaci, iar pe blogul nostru am avut deja două postări pe tema asta, aşa că o să vă propun încă o aventură. În cartea aceasta avem de-a face cu un personaj care se urcă în copaci pentru că nu mai suportă nici familia, nici atmosfera din biroul de poştă în care lucra, nici propria impresie despre sine. Sampath e un tânăr care pare să fi dezamăgit pe toată lumea, cu atât mai mult pe tatăl său, care îl crede când neîndemânatic, când inadaptabil, când prost de-a binelea. Aşa că, după ce încurcă socotelile şefului care se pregătea să se însoare, Sampath se refugiază într-un copac, la marginea oraşului Shahkot, ai cărui locuitori apelează la tot felul de tertipuri pentru a aduce musonul şi, odată cu el, ploaia. Vremuri grele la Shahkot, oamenii sunt săraci şi haosul domneşte peste tot. Mama lui Sampath, Kulfi, face o obsesie pentru mâncare şi, implicit, pentru gătit, testând cele mai năstruşnice reţete şi ingrediente. Bietul Sampath scapă cu greu după o masă otrăvită, dar, cu toate astea, mama îi rămâne prietenă apropiată, spre deosebire de tată, respectabilul domn Chawla, care îi dă degeaba lecţii de viaţă. Folosindu-se de unele secrete citite în scrisorile pe care le triase la poştă, Sampath reuşeşte mai întâi să-i sperie pe cei sosiţi sub copac, după care ajunge să fie considerat clarvăzător. Baba Sampath, cum îl numeşte lumea mai nou, devine celebru, livada transformându-se într-un loc sfânt, în care pelerinii se înghesuie să fie atinşi de tălpile binecuvântate. Sampath începe să spună vorbe de duh, cu înţelesuri simbolice despre care lumea nu mai ştie ce să creadă. Succesul e însă exploatat din plin de tată, care percepe imediat taxe de tot felul, fiind, în sfârşit, mulţumit de propriul fiu. Numai că bucuria sa nu durează la nesfârşit. O ceată de maimuţe alcoolice se mută în livadă şi devin preferatele lui Sampath. De aici o mulţime de complicaţii, pe care nu le mai rezolvă nici inspectorul sanitar, nici poliţia, nici spionul venit la faţa locului. Maimuţele îl salvează pe Sampath dintr-un nou impas existenţial, pregătindu-i chiar o evadare într-un spaţiu în care nu va mai putea să-l urmeze nimeni.
1 Comentariu:
http://books.google.com/books?id=-tu6CYOLR0cC&pg=PA26&dq=kiran+desai+hullabaloo&lr=&ei=MH5KSp77IJqwyATDl_3DBg
http://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=JUZ8veL9zjwC&oi=fnd&pg=PA1&dq=kiran+desai+hullabaloo+&ots=PVBR_iKpqT&sig=jbB6pvUuvAMqHv2AtlJkFjtUmBM
Sau cateva comentarii suplimentare despre ceea ce este deja un fenomen cultural in sine, sau, mai bine zis, o parte a lui (e bine ca a inceput sa se traduca si la noi din astfel de autori).
Frumos si - din nou, dupa Beagle - inspirat post.
Trimiteți un comentariu